Artikler

Temadag: Pensjon

Tirsdag 30. april stilte 4 tillitsvalgte fra Negotia EVRY til "Temadag om pensjon" ved NITOs konferansesenter i Oslo. Målet for dagen var å få bedre kjennskap til rettigheter og verktøy ift tjenestepensjon, fremtidige ordninger og AFP.

Pensjon består av flere elementer; Folketrygden, tjenestepensjon, AFP, sparepensjon og fripoliser. Ny pensjonsording i Folketrygden (2010) omfatter alle som er født i 1943 eller senere. Hovedtrekkene i denne ordningen er at det skal lønne seg å jobbe lenger, alle årene du jobber teller, omsorg for små barn medregnes, mulighet til å kombinere abeid og fleksibelt uttak av pensjon.

Opptjeningsreglene i Folketrygden sier at alle årene du er i arbeid eller mottar pensjonsgivende inntekt teller likt. Opptjeningen er lineær og opptjenes med 18,1% årlig opptil 7,1 G*. Ytelser fra Folketrygden regnes også som pensjonsgivende inntekt (dagpenger, omsorgsarbeid, fødselspermisjon, førstegangstjeneste) Rettighetene bygges opp til en pensjonsbeholdning som reguleres hvert år med lønnsveksten. For de som ikke ikke opparbeider seg tilstrekkelig pensjonsbeholdning gis det garantipensjon.

For å opprettholde dagens pensjonsnivå må vi jobbe lenger,. Dette fordi den årlige pensjonen justeres ned i takt med stigningen i forventet levealder. Pensjonen reguleres ved at både opptjeningen og utbetaling påvirkes av lønnsveksten. Sjekk ditt eget årskull på NAVs e-læring

Dagens tjenestepensjoner i privat sektor er underlagt lov om; obligatorisk tjenestepensjon (OTP), innskuddspensjon (LOI) og foretakspensjon/ytelsesbasert tjenestepensjon (LOF).  Obligatorisk tjenestepensjon (2006) har en lovregulert minstestandard. Kravet er på minimum 2% av inntekt mellom 1 og 12 G*. Det er ingen krav om hverken uførepensjon eller etterlattepensjon. Innskudspensjon er inskudd i form av en fastsatt prosentsats av lønnen som betales inn årlig. Lovens maks ordning er 5% av lønnen opp til 6 G* og 8% opp til 12 G*. Avkastning på fond/aksjer påvirker fremtidig pensjon. Pensjonsutbetalingen foregår over minimum 10 år (minimum til fylte 77 år). Kan inneholde uførepensjon. Forsikringsavtale ved fratreden. Beholdningen kan overføres til etterlatte ved død. Ytelsesbasert tjenestepensjon sikrer fremtidig pensjonsytelse (66% av inntekt). Full opptjening etter et visst antall år (vanlig 30 år). Livsvarig utbetaling. Bedriften bærer risikonen. Ved fratreden utstedes en fripolise.

Forskjellen mellom innskuddsbasert og ytelsesbasert tjenestepensjon:

Innskuddsbasert , bedriften sparer et avtalt kronebeløp eller en avtalt prosentsats i forhold til den ansattes lønn.
Ytelsesbasert, pensjonen er forhåndsavtalt, definert andel av sluttlønn, eks 66%.

Banklovkommisjonen har foreslått ny tjenestepensjonslov (fra 1.1.2014?) for å imøtekomme og tilpasse; tjenestepensjonsordningene til trygdereformenes alderspensjon, at befolkningen lever lenger, økte kapitalkrav og fripolisenes begrensninger ift arbeidsmobilitet. Endringer som foreslås ift innskuddspensjon er høyere innskudsnivåer, knekkpunkt tilpasses, restkapital arves til etterlatte og ingen garantert avkastning i opptjening- og utbetalingsperioden. Dagens ytelsesordning foreslås fjernet i løpet av 3 år for alle bortsett fra årskull født 1962 og eldre. YS mener at ordningen kan bestå med tilpassninger.

Det er foreslått to hybridmodeller som erstatning for å ivareta fremtidig fleksibilitet; standardmodellen og grunnmodellen. Begge er foreslått med en fast prosent sats som innskudd og livsvarig utbetaling, samt ingen arv til etterlatte. Forskjellene ligger i reguleringen av opptjeningsperioden, hvor arbedsgiver i standardmodellen garanterer, mens det i grunnmodellen er lagt op til avkastning og nullrentegaranti. En annen forskjell er balanseføring av fremtidige pensjonsforpliktelser. I standardmodellen er det et slikt krav, mens det i grunnmodellen kun er et begrenset eller ingen krav.  Det kan også inngås en arbeidstakerfinansiert andel av pensjonsinskuddet. Kommisjonen legger opp til en mest mulig fleksibel overgang mellom nye forsikringsbaserte tjenestepensjonsordninger og de eksistrerende ytelsesbaserte ordningene. Lovforslaget avventes inntil det er Stortingsbehandlet.

Avtalefestet pensjon er et supplement og påslag på alderspensjonen. Historisk var det ment å gi mulighet til en verdig avgang etter et langt arbeidsliv. I dag er det en "gullkantet" ordning og utgjør ca 1/5 av alderpensjonen, som kan tas ut fra fyllte 62 år. Gjør det mulig å kombinere jobb og pensjon. Livsvarig utbetaling. Det er viktig å være oppmerksom på at det er mange fallgruver som kan medføre bortfall av AFP-rettigheter.

Tips til nettsider om pensjon:
www.pensjonseksperten.no
www.nav.no
www.norskpensjon.no
www.afp.no

* 1 G = 82.122 kr pr  år