Artikler

Pensjonsendringer for ca. 670 ansatte i EVRY

EVRY informerte mandagen(18. nov) om at bedriften har et ønske om å overføre alle ansatte til innskuddspensjon i 2014. Oversatt betyr dette at EVRY ønsker å flytte alle som er på den lukkede ytelsesordning som finnes i bedriften over på EVRYs innskuddsordning. Dette vil i hovedsak treffe ansatte som kom fra gamle Ergogroup.

 

 Det har selvfølgelig kommet og kommer mange spørsmål til oss rundt dette, og jeg skal prøve å svare disse opp etter beste evne med denne lille gjennomgangen/informasjon.

Jeg vil begynne med å si at vi har stor forståelse for de «mørke tankene» og usikkerheten som mange føler rundt dette. Dernest må jeg påpeke at pensjon (og ikke minst med alle endringer som er gjort den siste tiden) er en veldig tung materie og jobbe med – rett og slett ikke lett og forstå!              Jeg vil også, allerede nå, presisere at EVRY ønsker å endre type pensjonsordning, ikke fjerne pensjonen. Alle som har vært på en ytelsesordning får en fripolise som reflekterer det som allerede er spart opp på deg i ytelsespensjonen – dette for at det ikke skal oppstå noen misforståelser rundt akkurat det.

Gjennom den tunge prosessen i EDB i 2009 og 2010 fikk Negotia mye erfaring angående pensjon og problemstillinger rundt det at bedriften gjør slike endringer ensidig. EVRY hevder å ha styringsrett i forhold til spørsmålet om hvilken pensjonsordning de ansatte i bedriften skal ha. Det hadde seg slik at mens EDB var midt i «oppgjøret» så var det en sak oppe for Høyesterett som omhandlet nettopp dette; Bedriftens styringsrett i forhold til endringsrett i egen pensjonsordning.

Følgende er sakset fra

http://www.wiersholm.no/aktuelt/Pages/PrinsipiellnydomiH%C3%B8yesterettompensjon.aspx :

Prinsipiell ny dom i Høyesterett om pensjon

Høyesterett avsa 7. april d.å. dom i sak mellom Fokus Bank og en gruppe ansatte i banken. Saken gjaldt spørsmålet om arbeidsgiver ensidig kan endre (”omdanne”) de ansattes pensjonsordning fra ytelsesbasert til innskuddsbasert. Høyesterett kom til at Fokus Bank hadde rett til ensidig å omdanne pensjonsordningen til en innskuddsordning. Høyesteretts begrunnelse er prinsipiell og slår fast en presumpsjon for at arbeidsgivere har en slik adgang, også i de tilfeller hvor den nye innskuddsordningen er klart dårligere for de ansatte enn den gamle ytelsesordningen.

Her er også saken kommentert:

http://www.magma.no/ansatte-i-fokus-bank-tapte-pensjonstrid-i-hoeyesterett

Det er dessverre ikke til å komme bort i fra at denne høyesterettsdom har lagt og legger føringer i tilsvarende saker. Dog sier dommen også at en bedrift som vurderer en slik endring plikter å foreta en nøye vurdering av om de har adgang til ensidige endringer.

Negotia frontet saken i EDB og bruket advokatfirmaet Arntzen de Besche som rådgivere i prosessen. Arntzen de Besche ansees for å være blant de ledende advokatfirmaer i Norge når det gjelder pensjon.  

I EDB-saken ble det enighet om forlik etter at bedriften ble stevnet. Vurderingen da var at saken mest sannsynlig ville bli vunnet av bedriften.

Da fusjonen mellom Ergogroup og EDB var et faktum ble den lukkede ytelsesordningen i Ergogroup tatt opp med Negotia. Vårt svar var som følger; «Man gjør ikke en urett rett ved å begå en ny urett», kort sagt; behold den lukkede ordningen som den er!

Det EVRY sier nå er at ytre faktorer/rammebetingelser(krav fra myndighetene) har endret den lukkede ytelsesordningen fra å være kostnadsnøytral til å bli for dyr for bedriften, samt at de ønsker en felles pensjonsløsning i EVRY. Det som øker kostnadene er nye levealder justeringer, grunnlagsrente og nye bokføringsregler for denne type ordninger.

Fagforeningene er invitert inn i en dialog rundt EVRYs ønske om endring, det er disse samtalene som nevnes i bedriftens informasjon. I disse samtalene har også en kompensasjonsmodell vært et tema. Det er Negotia, EL&IT og Tekna som har vært med i disse samtalene

Saken skal drøftes før EVRY tar en endelig beslutning.

Negotia er tungt inne i denne saken, og det vil vi fortsette å være!

Vi anbefaler dere alle til å gå inn på NAV sin pensjonskalkulator. Jeg har selv vært der og sjekket at den fungerer og jeg ble for øvrig overrasket – ikke over at det fungerte men over det beregnede resultatet.

https://www.nav.no/Pensjon/Aktuelle+tema/Beregn+din+egen+pensjon.353447.cms

Til slutt:

Det har vært stilt spørsmål om hvorfor Negotia ikke har informert om denne saken tidligere(før 18. november), hvor det har vært referert til at andre fagforeninger har gjort det. For meg er det viktig å opptre som avtalt, og jeg er av den oppfatning at vi MÅ være veldig tydelig og etterrettelig i det vi gjør for å kunne gjøre den jobben vi har påtatt oss og som dere har valgt oss til å gjøre. Det kommer vi til å gjøre så lenge jeg styrer den biten. Hva andre gjør eller ikke gjør legger vi oss ikke opp i, men jeg skal innrømme at jeg ble temmelig irritert da jeg ble orientert om hva som hadde blitt gjort!

Ta kontakt dersom det er mer dere lurer på, eller om jeg har oversett noe.

 

Vennlig hilsen

Eirik