Artikler

Innsynsrett til kollegenes lønn

En lovendring vil gjøre det mulig å kreve innsyn i kollegers lønn. – Det vil gjøre det vanskeligere å forskjellsbehandle basert på trynefaktor.

Fra 1. januar 2014 trer det i kraft 4 nye lover om forbud mot diskriminering i tillegg til et eget kapittel i arbeidsmiljøloven.

Hensikten er å sikre at arbeidstakere ikke diskrimineres ved fastsettelsen av lønn. Lovene skal sørge for at det ikke er mulig og forskjellsbehandle ansatte, med mindre det er saklig grunn for det.

Dersom du krever opplysning vil du ha taushetsplikt, og må undertegne en taushetserklæring.

Samtidig har arbeidsgiver plikt til å informere den andre arbeidstakeren om at arbeidsgiver har gitt ut opplysninger om hans eller hennes lønn og lønnskriterier og hvem opplysningene er gitt til.

Poenget her er at formålet med reglene er at arbeidstakere som opplever seg diskriminert lettere skal kunne skaffe bevis og argumentasjon, ikke at arbeidstakere generelt skal få tilfredsstille «kikkeren i seg».

Arbeidstakere har kun rett til innsyn i lønnsbetingelser hvor han eller hun mener seg diskriminert som følge av seksuell orientering, kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, utenlandsk opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn samt nedsatt funksjonsevne. Man må ha en diskrimineringsgrunn å «hekte det på».

Les hele artikkelen i Dine Penger her!

http://www.dinepenger.no/jobb-og-pensjon/du-faar-rett-til-aa-vite-kollegenes-loenn/22644576