Artikler

Presisering angående hviletid

Vi har fått en del henvendelser angående praktisering av hviletid slik at det er nødvendig å presisere hvordan denne skal praktiseres i forhold til AML og med våre særavtaler. 

Det er Arbeidsmiljølovens (AML) §10-8 angående «Daglig og ukentlig arbeidsfri» som regulerer hviletiden. 

(1) Arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer. Den arbeidsfrie perioden skal plasseres mellom to hovedarbeidsperioder.  

(2) Arbeidstaker skal ha en sammenhengende arbeidsfri periode på 35 timer i løpet av sju dager.  

(3) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra bestemmelsene i første og andre ledd. Slik avtale kan bare inngås dersom arbeidstaker sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern. Det kan ikke avtales kortere arbeidsfri periode enn 8 timer i løpet av 24 timer eller 28 timer i løpet av sju dager. Grensen på 8 timer gjelder ikke når arbeid utover avtalt arbeidstid (jf. § 10-6 første ledd) eller arbeid ved utkalling under beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet er nødvendig for å unngå alvorlige driftsforstyrrelser. Ved virksomhet som ikke er bundet av tariffavtale, kan arbeidsgiver og arbeidstakernes representanter på samme vilkår skriftlig avtale arbeid i den arbeidsfrie perioden, når dette er nødvendig for å unngå alvorlige driftsforstyrrelser.  

(4) Arbeidsfri som nevnt i andre ledd skal så vidt mulig omfatte søndag. Arbeidstaker som har utført søn- og helgedagsarbeid skal ha arbeidsfri følgende søn- og helgedagsdøgn. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale en arbeidstidsordning som i gjennomsnitt gir arbeidstaker arbeidsfri annenhver søn- og helgedag over en periode på 26 uker, likevel slik at det ukentlige fridøgn minst hver tredje uke faller på en søn- eller helgedag.  

(5) Departementet kan i forskrift fastsette en fordeling av fridøgnene som avviker fra reglene i fjerde ledd.

1. og 2. ledd er absolutte, AML er en vernelov som skal beskytte den enkelte arbeidstager fra utnytting av arbeidsgiver, men også for å beskytte den enkelte fra seg selv. De aller fleste er pliktoppfyllende og lojale og kan ta på seg for mye arbeid, og teknologien gjør at man blir enda mer tilgjengelig til alle døgnets tider, desto mer viktig med hvile. Det påhviler både arbeidsgiver, fagforeninger/tillitsvalgte, men ikke minst den enkelte selv å følge loven.

3. ledd åpner for å avtale unntak fra 1. og 2. ledd, men det har vi ikke hos oss, 11t og 35t gjelder. Derimot kan det bli nødvendig å arbeide i hviletiden dersom man for eksempel er i en beredskapsvakt eller på ringeliste. Har man ikke hatt 11 timers arbeidsfri/hviletid før man må jobbe igjen, så begynner man å regne 11 timer fra man avslutter arbeidet.

Eksempel 1: Hvis du har jobbet mandag 07-15 og blir oppringt og må arbeide fra 23-01 så skal du ha hviletid fra kl 01 til kl 12. (Antar at det ikke ble mer arbeid etter kl 01). I timeregisteret føres da normal arbeidstid 07-15 mandag, 100% overtid 23-01, hviletid tirsdag 07-12 (5 timer), deretter normal arbeidstid tirdag 12-15. 

Eksempel 2: Jobbet normalt mandag 07-15, oppringt med overtid kl 0230 natt til tirsdag, jobber til 06. I dette tilfelle har du hatt hviletid før overtiden slik at du ikke har krav på hviletid tirsdag og kan bli pålagt å møte som normalt. I praksis bruker de fleste ledere hodet og man har mulighet til å forskyve arbeidstiden. 

Særavtale 3 punkt 2 sier : «Ved pålagt overtid som innebærer at den arbeidsfrie perioden i henhold til AML går inn i neste ordinære arbeidsperiode, skal arbeidstaker ha rett på fri tilsvarende kravene i AML. Hviletiden medfører ikke trekk i lønn. Dersom arbeidstaker blir pålagt å påbegynne arbeidet før utløpet av hviletiden for å unngå alvorlige driftsforstyrrelser, gis arbeidstaker 50 % overtid for de timene som gjenstår av hviletiden.» 

Du skal altså ikke trekkes i lønn for hviletid og det skal føres 50% overtid hvis man blir pålagt å arbeide i hviletiden. Hvis du som i eksempel 1 ovenfor har krav på hviletid fra 07-12 men din leder pålegger deg å være på jobb som normalt 07-15, så føres overtid 50% mellom 07-12, og normal arbeidstid 12-15.

Det har versert en EVRY policy på intranettet som feilaktig har blitt tolket til at man ikke har rett til hviletid hvis man har beredskap, dette er feil! Denne policy er nå fjernet. Du har selvfølgelig krav på hviletid ifølge AML. Men du kan ikke påberope deg at du har hviletid hvis du må jobbe i en beredskapsperiode, da kompenseres du for selve beredskapen og evt. overtid, hviletid forskyves til arbeidet avsluttes. 

Ukentlig arbeidsfri («ukehvile») skal normalt legges til helg, men vi har avtaler bl.a. for skiftansatte hvor ukehvilen er satt til onsdag. 

AML §10-8 kommer normalt ikke til anvendelse for de som kommer under AML §10-12, første og andre ledd, «arbeidstager i ledende stilling» eller «arbeidstager i særlig uavhengig stilling» (SUS).