Artikler

Lys i tunnelen...?

Skal vi gå «baklengs inn i fuglekassa», eller skal vi i stedet brette opp ermene og (ut)gjøre en forskjell? Jeg tror dette er essensen av hva hver enkelt av både de som virksomhetsoverdras til IBM og de som blir igjen i EVRY må bestemme seg for!

Det er ingen tvil om at APAX sitt oppkjøp av EVRY har gjort noe med oss – dette er nye eiere som sitter tett på alt som skjer i EVRY, de stiller nye/andre krav enn de gamle eierne (i hovedsak Telenor og Posten), de har nye tanker, nye måter å gjøre ting på og de SKAL tjene penger på oss - lik det eller ikke, men slik er det! Vi kan sannsynligvis diskutere oss grønn rundt temaet om det er rett eller galt at IBM skal overta store deler av Nordic Operations virksomhet. Mange av oss vil kanskje si at dette er et feilgrep, at driften burde bli værende i EVRY slik at vi har hele verdikjeden, mens atter andre vil mene at det er et lurt grep og at det ligger mange muligheter i dette.

…og her er vi ved sakens kjerne. 440 medarbeidere i EVRY (i Sverige og Norge) skal virksomhetsoverdras til IBM 1. desember – dette ER EN REALITET! Napoleon sa visstnok engang; «Slaget er tapt. På tide å vinne et nytt!» Nå er det kanskje ikke korrekt å snakke om et slag, men poenget mitt ligger ikke der. Poenget ligger i at vi alle må ut å vinne nye slag, se muligheter, brette opp ermene og hjelpe oss selv og nødvendigvis IBM/EVRY opp og frem slik at vi alle kan komme best mulig ut av dette. Jeg nekter å sette meg ned å sutre og klage – jeg skal stå på og hjelpe hver og en av mine (hmm, les Negotias) medlemmer i den grad jeg evner og har muligheter for at de/dere skal å få en god arbeidshverdag både i IBM og EVRY i tiden fremover!  

Hva skjer videre?

Det har blitt sagt at EVRY vil sende ut informasjon til hver enkelt medarbeider som de tenker å overføre til IBM Services AS i dag. Overføringstidspunktet er satt til 1. desember i år. De rettigheter og plikter hver og en er omfattet av i form av arbeidskontrakter og arbeidsforhold vil bli overført til IBM. Gjeldende tariffavtaler vil bli videreført og det vil bli avtalt egne pensjons- og forsikringsordninger på nivå med dem vi har i EVRY, inkludert AFP.

Selve virksomhetsoverdragelsen vil bli gjennomført i henhold til Arbeidsmiljølovens kapittel 16 som omhandler «Arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse»

Hva gjør vi/Negotia oppi dette?

Vi følger opp alt gammel og ny arbeidsgiver har sagt i forhold til deres(medlemmenes) rettigheter og vil påse at alle lovnader følges til punkt og prikke. Vi vil være i kontinuerlig kontakt med Negotia sentralt for å sikre oss nødvendig hjelp og støtte de neste månedene, dette for å være sikre på at vi ivaretar hver enkelt best mulig.

Slik det ser ut i dag så vil ca. 130 av våre medlemmer være med over til IBM, blant disse har vi to tillitsvalgte. Vi jobber allerede med å rede grunnen for å opprette en egen klubb, Negotia IBM(?), i det nye selskapet. Vårt håp er at våre to tillitsvalgte, i en overgangsperiode, får deres tillit til å bygge opp en fungerende klubb.    

Negotia vil søke å få til medlemsmøter i slutten av neste uke (fredag den 9.) og i uken deretter (uke 42) på alle steder hvor vi har medlemmer som er berørt. Tid, sted og agenda må vi få komme tilbake til, men hoved hensikten med disse første møtene er at dere skal få anledning til å stille spørsmål til meg/oss.

Vh.

Eirik

 

Kort om virksomhetsoverdragelse og hvordan den påvirker våre rettigheter? 

En virksomhetsoverdragelse kan man si er definert med følgende forutsetninger:

- Overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen. 

I utgangspunktet så er du ansatt fordi en arbeidsgiver har noen arbeidsoppgaver som skal utføres. Din arbeidskraft leies/kjøpes inn med fast eller midlertidig varighet avhengig av arbeidsoppgavene. Reglene rundt virksomhetsoverdragelse er knyttet til overføring av disse arbeidsoppgavene og arbeidstakers rettigheter ligger i retten til å følge med egne arbeidsoppgaver. 

Når arbeidsgiver sender ut brev om reservasjonsrett, så er egentlig spørsmålet om du vil bli med de arbeidsoppgavene som du opprinnelig ble leid/kjøpt inn for å gjøre. Det er ikke tvil om at det er innenfor bedriftens styringsrett å flytte, endre eller sette ut arbeidsoppgaver. 

Rettspraksis på dette området har vist at dersom mer enn 50 % av jobben/oppgavene overføres har arbeidstakeren rett til å følge med arbeidet. 

I en virksomhetsoverdragelse forsvinner ikke arbeidsoppgavene, men de overføres til ny arbeidsgiver. Overføres mer enn 50 % av arbeidsoppgavene så har arbeidstaker, som tidligere sagt, rett til å følge dem. Dersom du gjennom reservasjonsbrevet velger å reservere deg for overføring, så sier du i realiteten opp og er dermed uten arbeid fra den dato (i realiteten uten oppsigelsestid). Dette regnes dog som en oppsigelse fra bedriften og du opprettholder 12 måneders fortrinnsrett i den gamle bedriften. Bedriften kan m.a.o. ikke starte opp med samme type arbeid uten at en slik ansatt blir tilbudt jobb først.